Receptuur voor LAKSA KROKETTEN
Ingrediënten (voor circa 4 stuks):
30 gram boter,
30 gram bloem
2 dl. bouillon van 1 bouillonblokje
125 gram krabvlees of resten kippevlees
Snufje citroengraspoeder
Snufje gemberpoeder
2 tenen knoflook
Klein uitje (heel fijngesneden)
Mespunt sambal
5 korianderblaadjes (heel fijn gesneden)
½ theelepel tamarindepasta
Snufje turmeric
Paneermeel
1 eiwit losgeklopt met 1 lepel water of:
1 ei losgeklopt met 1 lepel melk
frituurvet
Bereidingswijze:
Ingrediënten (voor circa 4 stuks):
30 gram boter,
30 gram bloem
2 dl. bouillon van 1 bouillonblokje
125 gram krabvlees of resten kippevlees
Snufje citroengraspoeder
Snufje gemberpoeder
2 tenen knoflook
Klein uitje (heel fijngesneden)
Mespunt sambal
5 korianderblaadjes (heel fijn gesneden)
½ theelepel tamarindepasta
Snufje turmeric
Paneermeel
1 eiwit losgeklopt met 1 lepel water of:
1 ei losgeklopt met 1 lepel melk
frituurvet
Bereidingswijze:
De boter smelten, de bloem erdoor roeren tot een samenhangende slappe massa (een roux) is verkregen. De roux even doorwarmen zonder dat de kleur verandert. De bouillon ineens toevoegen. De massa aan de kook brengen en gladroeren. Het zeer klein gesneden vlees, peterselie, peper, nootmuskaat en desgewenst het citroensap erdoor mengen. De ragout uitstrijken op een diep bord en op een koude plaats laten staan tot de massa steenkoud en heel stijf is. De massa in 4 à 5 gelijke delen verdelen. Met behulp van twee lepels de kroketten voorvormen. Zorgen dat oneffenheden en barstjes eruit gedrukt worden om uitlopen te voorkomen. De kroketten aan alle kanten door paneermeel rollen, met de hand bijvormen, door paneerei halen, nog eens door paneermeel rollen en het overtollige paneermeel afschudden. De kroketten in hete frituurolie (180 graden Celcius) langzaam bruin bakken. Daarna goed laten uitlekken en opdienen op een verwarmd vleesschaaltje waarop een servetje ligt. Het schaaltje garneren met een toefje peterselie of de droge peterselie bij de stelen vasthouden en de blaadjes in het hete frituurvet dompelen en snel laten bakken. De gebakken peterselieblaadjes boven de kroketten verkruimelen.
Variatie: Bitterballen (16 a 20 stuks). Van koud krokettenmengsel 16 a 20 kleine balletjes vormen. Deze paneren en bakken in frituurolie. Opdienen met prikkers.
Variatie: Bitterballen (16 a 20 stuks). Van koud krokettenmengsel 16 a 20 kleine balletjes vormen. Deze paneren en bakken in frituurolie. Opdienen met prikkers.
Singapore
Geen opmerkingen:
Een reactie posten